Πιστεύετε σε θαύματα;

Κακά τα ψέματα. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Οι ελπίδες για να μείνουμε στην Α' κατηγορία είναι μηδαμινές.
Όμως είμαστε η Νέα Σαλαμίνα και αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια μας. Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά που πήραν την ηρωϊκή ισοπαλία στο ΓΣΠ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΑΠΟΕΛ παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Κύπρο. Μόνο αυτό σε συνδυασμό με μια φοβερή κερκίδα και ένα διαιτητή που δεν άφησε αμφισβητούμενη φάση που να μη δώσει υπέρ του ΑΠΟΕΛ κάνουν τον βαθμό που πήραμε ένα άθλο.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους ποδοσφαιριστές αλλά ειδικά στον τερματοφύλακα Πόνζο αλλά και τον κεντρικό αμυντικό Άβαλος οι οποίοι με περίσσιο πάθος ήταν πρωτεργάτες στον άθλο αυτό. Κάποιοι παραπονιούνται για το που φτάσαμε, να πανηγυρίζουμε μια ισοπαλία εναντίον του ΑΠΟΕΛ. Δυστυχώς τα πράγματα έτσι έχουν. Το ΑΠΟΕΛ έκανε βήματα μπροστά τα τελευταία 10 χρόνια, η ομάδα μας έκανε βήματα πίσω. Σε ένα παιχνίδι που δεν προσμέναμε και πολλά καταφέραμε να πάρουμε ένα βαθμό.

Το πόσο θα μας βοηθήσει αυτός ο βαθμός σε σχέση με το πόσο στοίχισε τους άλλους είναι η διαφορά από τη γή στον ουρανό. Φτάνει να ρίξει κάποιος μια ματιά σε ρεπορτάζ εφημερίδων για να δει την πικρία ορισμένων. Αναφέρομαι στον "δημοσιογράφο" που έκανε το ρεπορτάζ της Σημερινής ο οποίος ήθελε περισσότερα από 5 λεπτά καθυστέρηση. Ο ίδιος δημοσιογράφος έκανε λόγο ότι η Σαλαμίνα έπαιζε στο 1/4 του γηπέδου με 11 ποδοσφαιριστές. Ναι, παίξαμε αμυντικά αλλά η υπερβολή έχει και τα όρια της. Φυσικά ούτε λόγος έγινε για τα επεισόδια μετά το παιχνίδι από τον ίδιο δημοσιογράφο. Επέλεξε να σχολιάσει αυτά που του συμφέρουν. Δεν πειράζει όμως. Η ιστορία έγραψε ότι η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου με τα όλα προβλήματα της, κατάφερε να πάρει βαθμό σε ένα γήπεδο που φέτος μόχθησαν ομάδες όπως η Τσέλσι, η Ατλέτικο, η Πόρτο..ένα γήπεδο στο οποίο έφαε 3 η Κοπεγχάγη. Για εμάς αυτό έχει σημασία. Για εσάς καλύτερα να βρείτε το πρόβλημα αλλού.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στους ηρωϊκούς 50 της Σαλαμίνας που αψήφισαν τις προκλήσεις και τον εκφοβισμό και έδωσαν το παρών τους στο γήπεδο. Ίσως να μη βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε αλλά υποσχόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα σε αυτη την ομάδα.

Γυναικεία ομάδα Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου

Σήμερα δεν θα αναλώσουμε τις ιδέες μας και τη γραφής μας για την ομάδα ανδρών της Νέας Σαλαμίνας. Άλλωστε, τα λάθη τα απαριθμήσαμε.

Σήμερα θα γράψουμε για τη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα της Νέας Σαλαμίνας. Μια ομάδα που περήφανα κρατάει το κεφάλι ψηλά των γνήσιων Σαλαμιναίων στις δύσκολες στιγμές. Και παρόλο που μετράει μόλις 5 χρόνια ζωής, έχει δεθεί με τους οπαδούς. Τους ρομαντικούς οπαδούς, αυτούς που πονούν την ιδέα Νέα Σαλαμίνα και όχι αυτούς που σκέφτονται το κέρδος. Παρά να πολυλογήσω σκέφτηκα ότι θα είναι καλύτερα να σας διηγηθώ λίγες ιστορίες για αυτή την ομάδα.

Το 2006-2007 ήταν η πρώτη χρονιά που η γυναικεία ομάδα συμμετείχε στο πρωτάθλημα της ΚΟΠ. Ένα κυριακάτικο πρωινό η Νέα Σαλαμίνα αντιμετώπιζε στο γήπεδο της ΠΑΕΕΚ στη Λευκωσία, την ομάδα της Λευκοθέας. Αυτή ήταν και η πρώτη μου γνωριμία με την ποδοσφαιρική ομάδα. Μια ομάδα που ξεχείλιζε από πάθος, ομαδικότητα και αγάπη. Παίκτριες που έδιναν όσα μπορούσαν και ήξεραν στον αγωνιστικό χώρο. Και μια κερκίδα που αποτελείτο από μερικούς γονείς, και λίγους πιστούς. Η ομάδα νίκησε 1-0 (αν δεν κάνω λάθος) αλλά το αποτέλεσμα λίγη σημασία είχε. Αυτό που ήταν σημαντικό πλέον ήταν η υγεία που έμπνεε αυτή η ομάδα, σε μια περίοδο δύσκολη για την αντρίκια ποδοσφαιρική ομάδα. Ένα διέξοδο, ένα ευχάριστο Κυριακάτικο πρωινό, για τους ρομαντικούς. Και ένα ευχαριστώ για τις κοπέλες για αυτή την πρώτη εμπειρία.

Την ίδια χρονιά η Νέα Σαλαμίνα προκρίνεται στον τελικό Κυπέλλου όπου έχει να αντιμετωπίσει στο ΓΣΠ την ακτύπητη τότε ΑΕΚ Κοκκινοχωριών. Ο καιρός και η διάθεση κάνουν το χατίρι σε αρκετούς από εμάς και η παρουσία του κόσμου για γυναικείο αγώνα είναι πρωτοφανής. Όσοι Σαλαμιναίοι βρέθηκαν εκεί εκείνη την ημέρα ήταν γεμάτοι περηφάνια, διότι μερικοί άνθρωποι, έβαλαν στην πάντα το συμφέρον τους, στέρησαν χρόνο από την οικογένεια και τους φίλους τους, έβαλαν χρήματα από το πορτοφόλι τους, και με σύμμαχο την αγάπη τους για τη Νέα Σαλαμίνα την οδήγησαν σε τελικό Κυπέλλου. Και ποιος μπορεί να ξεχάσει τον πανηγυρισμό των παικτριών μας όταν μείωσαν σε 3-1 στο 90ο λεπτό; Ακόμη μια ένδειξη ότι η αγάπη και ο ρομαντισμός στο ποδόσφαιρο ζουν και βασιλεύουν.

Η συνεχής ανοδική πορεία μας οδήγησε στο περσινό πρωτάθλημα. Η Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου είχε δημιουργήσει μιαν ΑΚΤΥΠΗΤΗ, καταπληκτική ομάδα που σάρωνε τα πάντα. Δυστυχώς η απουσία μου στο εξωτερικό δεν μου έδωσε την ευκαιρία να δω ζωντανά αυτή την ομάδα. Το διαδίκτυο όμως με ενημέρωνε συνεχώς για την πρόοδο της. Με μία μόνο ισοπαλία με τον Απόλλωνα, η ομάδα αυτή βάδιζε προς ολοταχώς για το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Μέχρι που κάποιοι κύριοι αποφάσισαν να γίνουν μέρος της μεγαλύτερης σύγχρονης αδικίας στα ποδοσφαιρικά του τόπου μας. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος διαιτητής (να μη λέμε ονόματα) σύμφωνα με τη προσφιλή τακτική του διακόπτει τον κατά τα άλλα αθλητοπρεπέστατο αγώνα τίτλου με τον Απόλλωνα λόγω παρουσίας πολλών φιλάθλων στον αγώνα. Ο αγώνας πηγαίνει στη Δικαστική και με το έτσι θέλω το παιχνίδι και ο τίτλος κατακυρώνεται υπέρ του Απόλλωνα. Κανείς, δεν σκέφτηκε τις κοπέλες αυτές που σπαταλούν τις ώρες τους για το ποδόσφαιρο, κανείς δεν σκέφτηκε πόσο αδικημένες ένιωθαν, κανείς δεν σκέφτηκε πόσο θα κλάψουν ή θα στεναχωρηθούν. Σκέφτηκαν αυτά που ήθελαν και έπραξαν αναλόγως. Άμοιρη κυπριακή κοινωνία, άμοιρο κυπριακό ποδόσφαιρο.

Η Νέα Σαλαμίνα πάνω απ’ όλα είναι ιδέα. Είναι τιμή για τον κάθε ένα και την κάθε μία να φοράει τη φανέλα της Νέας Σαλαμίνας και να αντιπροσωπεύει την ιδέα αυτή. Κάποιοι δυστυχώς δεν το αναγνωρίζουν. Κάποιοι έκαναν τη Σαλαμίνα δική τους και δεν της επιτρέπουν καν να αγωνίζεται στο γήπεδο που ΌΛΟΙ μοχθήσαμε να κτίσουμε. Αυτοί δεν ανήκουν στην ιδέα της Νέας Σαλαμίνας.

Ακόμη και ένα μεγάλο ευχαριστώ θα ήταν λίγο για τους ανθρώπους που δημιούργησαν αυτή την ομάδα, αυτούς που καθημερινά την προπονούν και την πονούν, αυτούς που τρέχουν και νοιάζονται και για τις παίκτριες που θυσιάζουν τον ελεύθερο τους χρόνο για τη Νέα Σαλαμίνα. Εμείς οι αγνοί οπαδοί της Νέας Σαλαμίνας σας ευχαριστούμε λοιπόν και θα είμαστε δίπλα σας για να συνεχίσετε έτσι.

Ελείψαν τα χαρτιά

Δυστυχώς ψες χάσαμε και την τελευταία ελπίδα που ίσως να είχαμε για παραμονή στην πρώτη κατηγορία.
Οι αδυναμίες μας είναι σημαντικές με πιο εμφανή αυτή του παίκτη που θα βάλει γκόλ. Πόσες και πόσες ευκαιρίες που δεν χάνουνται, χάσαμε φέτος;
Μια απογοητευτική χρονιά, με πολλά λάθη, όμως δεν πρέπει να απογοητευόμαστε.

Εμείς οι οπαδοί πρέπει να είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος της ιδεάς που ονομάζεται "Νέα Σαλαμίνα". Πρέπει όλοι μαζί, και πρώτα η διοίκηση και η τεχνική ηγεσία να αρχίσουν προγραμματισμό. Όχι για το νέο χρόνο μόνο. ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟ προγραμματισμό! Ξεσκαρτάρισμα παικτών, σκάουτιγκ για ταλέντα, πρόωθηση νεαρών ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΡΕΞΗ για ποδόσφαιρο, οικονομικό πλάνο, και πάλι από την αρχή.

Είναι υποχρέωση ΌΛΩΝ ΜΑΣ, να είμαστε εκεί κοντά σε αυτή την προσπάθεια. Χωρίς τις μουρμούρες από την εξέδρα αλλά με οικοδομική κριτική και συζήτηση. Χωρίς να διαχωριζόμαστε σε στρατόπεδα Λεμεσού - Λάρνακας, αλλά σαν Βαρωσιώτες! Διότι η ιστορία της Νέας Σαλαμίνας το ΑΠΑΙΤΕΙ. Διότι η ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ είναι κάτι περισσότερο από ένα ποδοσφαιρικό σωματείο. Διότι η ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ είναι μια ιδέα.

Ας βάλουμε όλη την φετινή απογοήτευση μας σε ένα απόμακρο μέρος, ας δούμε τα λάθη που κάναμε, ας βοηθήσουμε όλοι, με το λιθαράκι που θα βάλουμε για να κάνουμε τη ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ πρωταγωνίστρια και πάλι!
 
/*.Navbar { visibility:hidden; display: none; }*/